16.06.2024 Dobra (Limit Leśny)

Widziałem, że na jego koncie na OLX zaczynają się pojawiać jakieś nowe rzeczy polecam rozpocząć poszukiwania tam.

4 polubienia

Jedno pytanie, jak?

Tam byl pokrowiec z fantami wlasnie ahha

Jakk przerwa,wsiadło zie do samochodu odsapnac i jakos o tym sie zapomniało jak bylo na niebieskim respie

Moge link czy coś

1 polubienie

przecież se jaja robi xD

1 polubienie

Bruh xD juz straszy

Bylo spoko, dzieki za gre.

Z powodu krzaków proponowałbym może zastanowić się nad troche innymi limitami na dobrej (w okresie wakacyjnym / bujnej roślinności)
Może np. repliki > CQB semi only? Myślę, że co najmniej 3 osoby dostały w twarz i może dobrze było by jakoś temu zaradzić.

3 polubienia

Nie chce wyjsc na gbura wiec wybaczcie jesli moje pytanie zabrzmi glupio i nieaktualnie ale mialem dluga przerwe xD

Czemu sie tak wszyscy strasznie boja tych jouli? Kiedys tego nie bylo, czasem sie dostalo w palca ze snajperki z metra, zszedl paznokiec, troche bólu, zadna tragedia, nikt nie plakal…

A teraz tak jakos odnosze wrazenie jakby ludzie byli z papieru troche… :thinking: taka obserwacja tylko

5 polubień

Do tego strasznie drą japę jak dostaną z bliska, generalnie dużo mięczaków teraz gra w airsoft i są delikutaśni do granic rozsądku. Dzisiaj widziałem jak jakiś chudy wysoki z pomarańczowych darł się na chyba dziewczyne z Ukrainy że on dostał i czego ona w niego strzela ojeju ojeju bolą kulki plastikowe chce do mamy.

3 polubienia

Ja sie staram tylko limitować takie sytuacje, większość (?) ludzi zachowuje sie ok jak zrobi im się ała.

@Mszaan Ciebie chyba kiedys ostrzelałem z bliska na Gniezdzie Gawrona (fullauto, przez krzaki, nawet nie byłem pewien, że ktoś tam jest) - przeprosiłem, było OK.

Dzisiaj dostałem z ~3m fullauto w twarz - trudno, taka zabawa, wróciłem smutny na spawna, grałem dalej (może troche spokojniej)

Dzisiaj zdarzyło mi się kolegę ostrzelać po twarzy - też przeprosiłem i nie było spiny.

Na Dobrej widzę że takich sytuacji jest masa, więc może się zastanowić jak temu zaradzić.

Może wystarczyło by zalecić (nie obowiązkową) ochronę twarzy na Dobrej? Tak, żeby ludzie, którzy są tu rzadko wiedzieli o co chodzi.

2 polubienia

Bynajmniej nie było to do Ciebie personalnie, a za powrotem limitu CQB na Dobrą jesteśmy cała ekipą Aggressive i komunikujemy nasze zdanie administracji od pewnego czasu.
Moim zdaniem, rozwijając co napisałem powyżej, problem nie jest nawet w kwestii limitu, a słabowitych graczy. Reakcja tego gościa co opisałem przypominała mi nagrania z zachodu z tzw. “rentalami”, czyli nastoletnimi dziećmi, które wynajmują repliki na komercyjnych polach i nomen omen jak dzieci się zachowują, kiedy dostaną. U niektórych ego już się nie mieści i szuka ujścia w darciu japy typu “wywaliłem w ciebie całego maga na pewno dostałeś”, “dostałem już przestań do mnie strzelać” (szmaty nie ma oczywiscie), “terminator terminator” etc.

1 polubienie

Spoko, przytoczyłem tylko sytuację z Tobą jako przykład poprawnego zachowania. Wg. mnie takie sytuacje się zdarzają i trzeba się ładnie zachować :slight_smile:

Moim zdaniem jest kilka problemów:

• ludzie sobie nie radzą z emocjami :expressionless:
  • ludzie sobie nie zdają sprawy, że “dostałem” trzeba krzyknąć głośno (ktoś sobie strzela fullauto z głośnej repliki i nie słyszy) - dzis 2x coś takiego widzialem
  • ludzie nie wiedzą że czas reakcji troche trwa - od rozpoczęcia dostawania z fullauto, do usłyszenia dostałem, do reakcji strzelającego pewnie jest ze ~2s
  • brak ochrony buźki
  • kulki latają jak chcą, trafienie w kogoś to tylko bonus, liczy sie, że można postrzelać :smiley:

Dobra jest moim zdaniem troche specyficzna - są tam miejsca, gdzie odległości są duże, więc dla mnie CQB + semi dla mocniejszych replik byłoby ok, ale powrót limitu CQB jest dla mnie też OK.

Strzelankę i tak uważam za udaną, chociaż zastanawiam się, czy następnym razem nie przyjść w masce od paintballa.

1 polubienie

10 polubień

Wszyscy maja racje ale ja bym powiedzial? ze chyba wystarczy zarzadzic obowiazkowe zabieranie ze soba zdrowego rozsadku na kazda strzelanke :laughing:

Osobiscie nie bylem nigdy w Dobrej ale jesli wiem, czuje sie niekomfortowo tracac zeby albo majac krwawe bable na twarzy to zawsze idac na strzelanke mam albo ochraniacz bokserski na zebach ( uwierzcie lub nie ale lubia pekac po bezposrednim trafieniu nawet z DMR)
Albo pod kominiarka maske z drutu stalowego i oczywiscie zawsze google to wtedy full auto na twarz nawet przy limicie snajperskim nie robi wrazenia.

Zdrowy rozsadek i troska o wlasne bezpieczenstwo i zdrowie bo nie zapominajmy, ze to JEST sport ekstremalny w co sie tutaj wszyscy bawimy a jako taki niesie ze soba nieodlaczne ryzyko zrobienia sobie mniej lub bardziej powaznego “kuku”.

I trzeba byc na to gotowym przystepujac do gry.
Ale to tylko moja opinia. Peace.

2 polubienia

to JEST sport ekstremalny w co sie tutaj wszyscy bawimy a jako taki niesie ze soba nieodlaczne ryzyko zrobienia sobie mniej lub bardziej powaznego “kuku”

O tym niektórzy gracze właśnie zapominają i pieszczą się, jakby ćwiczyli balet. W sportach walki jest takie powiedzenie, że wychodząc na ring, trzeba liczyć się z tym, że dostanie się w ryj. W ASG trzeba liczyć się z tym, że dostanie się kulkę. Jak dla kogoś to za wiele to imho powinien znaleźć sobie mniej ryzykowne zajęcie, np. grać w gry na komputerze, wtedy nie będzie ryzyka, że boli (najwyżej ból dupy jak się przegra).

Zdrowy rozsądek działa dla jednostek, nie dla stada.

Napisał ten, który łazi zazwyczaj w gejowym Ghillie, przez które ledwo czuć kulki :*

4 polubienia

odkąd mam ghillie nikt mnie nie trafił więc widać że działa :slight_smile:

6 polubień

Od kiedy na dobrej był limit CQB nigdy nie uświadczyłem takiego BÓLU DUPU o strzelanie z bliska jaki bym uświadczył na innej miejscówce z limitem standardowym leśnym.

Ludzie zawsze będą jojczyć bo będą poirytowani tym że zostali zeszmaceni z bliska. Jedyną winną osobą która dostaje po ryju jest osoba dostająca po ryju. Trzeba grać zachowawczo a nie jak bob. I mówię tu o sytuacjach w których ktoś obrywa zgodnie z zasadami trzymania się limitów oraz med.

Bo jeśli natrafiamy na takiego delikwenta który rypie full auto z limitu szturmowego na gościa poniżej tych 10 metrów to takie zachowanie trzeba napiętnować i karać aż w końcu ludzie się nauczą myśleć przed strzeleniem w kogoś z liska z mocnego sprzętu. najpierw warn, później wypad z gry a na końcu banowanie graczy dla przykładu.

Trzeba karać a nie zabierać i ograniczać bo paru debili nie potrafi się dostosować. To tak jak zakazać wyjazdu do miast aut powyżej 200 KM i obowiązkowe zakładanie im kagańców ograniczających moc bo paru idiotów rozjebało się na skrzyżowaniu

2 polubienia