Jeśli jesteś młodym graczem albo twój kolega/koleżanka jedzie pierwszy raz to warto przeczytać:
Jak zagrać na Taktycznym od zbiórki do maka po grze:
- Przed grą:
-
Zakładam konto na forum oraz przedstawiam się w odpowiednim dziale. Jesteśmy małą społecznością, każdy chce wiedzieć z kim bedzie miał do czynienia w polu
-
czytam regulamin. Sprawdzam czy moja replika spełnia wymagania. czy mój sprzęt jest odpowiedni itd szkoda było by jechać do domu przez zbytr dużą moc repliki lub nieodpowiednią ochronę oczu
- Jadę na grę:
-
samochód należy zaprakować tak żeby nie zastawić przejazdu często gramy w okolicy miejsc spacerowych lub otwartych dróg zatem należy zachować wszystkie społecznie przyjęte normy parkowania
-
nie paraduję z repliką na zewnątrz jeśli od parkingu do miejsca gry muszę przejść jakąś odległość
-
najczęściej o godzinie 10:00 rozpoczyna się zbiórka, może zdarzyć się że będzie ona parę minut przesunięta ale gotowym należy być o godzinie 10:00.
Gotowym znaczy załadowanym kulkami, z odpowiednim sprzętem w kieszeni ubranym w okulary
- Zbiórka:
-
Po ogłoszeniu zbiórki od razu udaję się na miejsce wyznaczone gdzie zbierają się gracze - jeśli potrzebuję wystarczy zgłosić to osobie prowadzącej odprawę na pewno da jeszcze chwilę przed rozpoczęciem gry na uzupełnienie sprzętu.
-
staram się nie wywoływać niepotrzebnego szumu, moderator ma sporo pracy więc jak w ciszy wykonuję polecenia to ułatwiam mu pracę.
-
moja replika ma odpięty magazynek, okulary mam na nosie a kamizelkę odblaskową i oznaczenia stron w kieszeni
-
jeśli jestem z kolegą to zgłaszam to podczas dzielenia drużyn - prawie zawsze pada pytanie czy są jakieś ekipy - tak ja plus kolega to już ekipa każdy woli grać ze swoimi
-
podczas chronowania (pomiaru mocy) podchodzę z repliką już gotową do strzału i oddaje pojedyncze strzały aż osoba obsługująca chronograf powie że wystarczy. Muszę oczywiście znać wagę kulek jakich używam.
- Idziemy w pole grać:
-
najczęściej między zbiórką a grą jest chwila potrzebna moderacji na rozstawienie gry jest to czas w którym mogę dopiąć wszystko na ostatni guzik
-
po drodze warto próbować zapamiętać gdzie znajdują się punkty (jeśli jest to znane) gdzie znajduje się resp oraz jak wrócić na parking
-
Gra najczęściej rozpocznie się okrzykiem “gramy” lub “start” oznacza to początek gry, jej zakończnie najczęscie wygląda analogicznie okrzykiem “koniec”.
-
w trakcie gry moim zadaniem jest przede wszystkim bawić się w sposób bezpieczny czyli minimalizować wszystko co może przynieść stratę lub urazy. Rozumieć to należy nie mniej nie więcej w taki sposób że jeśli mogę strzelić jedną kulkę to strzelam jedną. Jeśli przeciwnik jest blisko wyciągam pistolet jeśli go mam. Jeśli frag może spowodować wyrządzenie krzywdy czasem warto odpuścić.
-
staram się strzelać z większej odległości żeby kulka trafiająca w cel nie zostawiała krwiaków - wszak z tymi samymi ludźmi zagram za tydzień
-
drugie nie mniej ważne podczas gry jest wykonywanie wszystkich zadań które przybliżają moją stronę do wygranej jeśli w danym momencie trzeba klikać Coina lub pilnować flagi to wykonuję to zadanie - raz ja raz ktoś inny taka to gra
-
staram sie nie okupować respa jeśli w polu jest 100 osób moja strona ma 50 to ja sam stanowię 2% sił jeśli jest ze mną 4 kolegów to znacząco osłabiamy drużynę i dokładamy pracy reszcie - odpoczywać można też na drugiej linii na polu gry
-
jeśli pojawia się osoba postronna potocznie zwana cywilem to zatrzymuję się tak jak stoję i krzycze “CYWIL”. Nie ważne czy idę na respawn, pilnuję flagi czy wymieniam magazynek. Zatrzymuję się i obserwuję co się dzieje.
-
pod żadnym pozorem nie zdejmuję ochrony oczu. Zaparowałem ? trudno najwyżej czeka mnie wycieczka na resp albo walka z pieńkiem. Zdrowie jest najważniejsze
-
jeśli gra toczy się w budynku to nigdy nie wystawiam samej repliki zza “winkla”. Czemu ? bo nie chcę uszkodzić kolegi gracza. Może właśnie tam znajduje się jego twarz. To samo tyczy się dziur w ścianach - może ktoś akurat postanowił zajrzeć przez tą dziurę.
-
staram się trafiać przeciwników minimalną ilością kulek jedna powinna wystarczyć. Nie przyznał się ? może nie trafiłem oczy często zawodzą a repliki mają często znacznie mniejszy zasięg niż nam się wydaje. A może dostał tylko szuka kamizelki ? Starajmy się mieć wyrozumiałość do innych ludzi.
-
Jeśli otrzymałem trafienie staram się jak najszybciej poinformować o tym fakcie otoczenie a przede wszystkim strzelającego. To najprostsza metoda żeby otrzymać jedno lub kilka trafień a nie kilkanaście.
-
występuje leczenie ? na pewno nie mogę leczyć się samemu. To zawsze musi zrobić inny gracz zakładając opatrunek, rzep czy inną stazę.
-
Gra najczęściej ma więcej niż jedną rundę. Podczas przerwy wykorzystuję czas na uzupełnienie amunicji, wodę oraz inne niezbędne czynności. Czas na pogaduchy będzie po grze
- Koniec gry
-
Po zakończeniu rozgrywki udaję się do samochodu zachowująć zasadę nie świecenia sprzętem poza polem gry. Nie chcemy straszyć tubylców.
-
jeżeli musze wyjsc wczesniej informuje o tym moderacje pomiedzy rundami/grami
-
dopiero teraz mogę zdjąć okulary
-
zabieram wszystkie śmieci które mogłem zostawić. Z tych samych miejsc korzystają spacerowicze, grzybiarze itd warto zostawić po sobie dobrą opinię.